Ipoteci – Cum să alegi și să o obții pe cea mai bună

Găsiți cele mai bune ipoteci. Accesați toate informațiile necesare pentru a solicita un credit ipotecar. Aflați condițiile care trebuie îndeplinite și la ce aspecte trebuie să ne uităm atunci când întrebăm despre un credit ipotecar la bancă. Dacă vreți să cumpărați o casă, va fi foarte util să calculezi ipoteca și să compari cele mai ieftine ipoteci. Pentru a face acest lucru, este important să aveți o rată scăzută a dobânzii. De asemenea, citiți știri publicate despre acest subiect, accesul la întrebările care alți utilizatori au scris pe forum și rezolva toate îndoielile.

Ce este o ipotecă și cum funcționează

Telecredit Ferratum Viva Credit
Dobândă 1,2% pe zi 0% Dobândă (vezi condiții) Nu percep dobândă pentru clienții noi
Maxim 2.000 Lei Până la 5.000 RON De la 100 la 2900 RON
Acordare Rapidă Oferte cu dobândă 0 % Acordare în câteva minute
Fără să ieșim din casă Credit până la 1.400 RON gratis Primul credit gratis (maxim 1.100 RON)
Trebuie plătit în maxim 30 de zile De plătit în maxim 45 de zile Termen de plată 30 de zile care se pot prelungi cu încă 30
Aplică! Aplică! Aplică!

În acest moment, este dificil ca să nu știți ce este un credit ipotecar. Cu toate acestea, să ne amintim că ipoteci sunt acele împrumuturi care are gaj un imobil, și de obicei sunt contractate pentru achiziționarea de locuințe.

ipoteciAstfel cum sunt garantate de un apartament, casa sau orice alte bunuri, banca vede un risc mai mic cu un credit ipotecar (de asemenea, numit ipoteci), în comparare cu un credit de nevoi personale, și, prin urmare rata dobânzii aplicate va fi mult mai mică decât acestea.

Este oportun ca știm din ce se compun aceste ipoteci pentru a utiliza un simulator de credit ipotecar pentru a calcula rata noastră și să înțelegem mai bine cum funcționează.

 • Perioada. Este timpul cu banca pentru a plăti banii. Pe piața de astăzi, puteți obține până la 40 de ani, cu toate că cele mai frecvente sunt de 30 de ani.
 • Dobânda. Acesta este „prețul” unei ipoteci, și face parte din cheltuielile bancare.
 • Suma. Adică banii împrumutați. Se acordă în baza valorii imobilului ipotecat și, de obicei, nu depășește 80% din valoarea acestuia, deși puteți realiza mai mult în anumite cazuri, dacă ați cumpărat un apartament proprietate a băncii.

Termenul și cantitatea sunt termeni ușor de înțeles, cu toate acestea, rata dobânzii este un factor care necesită mai multă atenție. Există mai multe tipuri de credit ipotecar, în funcție de rata dobânzii. Principalele trei:

 • Ipoteci fixe. În acest tip de credit ipotecar se aplică întotdeauna aceeași rată a dobânzii convenită inițial pe toată durata împrumutului, adică plățile ipotecare rămân neschimbate.
 • Ipoteci variabile. Acestea sunt ipoteci la care se aplică o rată a dobânzii calculată prin adăugarea unui diferențial a Euribor (sau alt criteriu de referință). Uneori, acest tip de împrumut, de asemenea, include o perioadă inițială (1-3 ani), cu o rată a dobânzii fixă.
 • Ipoteci mixte. În acest tip de credit ipotecar este o perioadă inițială în care rata dobânzii este fixă, atât încât taxa lunară pe această perioadă  nu se va schimba. Restul perioadei are o dobândă variabilă.

Mai mult de 90% din ipoteci în România sunt variabile și sunt raportate la valoarea curentă  Euribor sau Robor. Funcționarea sa este următoarea: se aplică un anumit diferențial de negociat cu banca, care se adaugă la rata Euribor medie luna. De exemplu, un credit ipotecar cu diferențial acordat de 1,25%, constituit în în septembrie 2015 ar trebui să i se adauge Euribor din august 2015 (0,161%) și ar avea o rată a dobânzii de 1.411% (0,161% + 1,25%) . Această dobândă variază folosind noua valoare a Euribor la fiecare 6 sau 12 luni, în funcție cum se face revizuirea semestrial sau anual.

Termenul ipoteci este de asemenea utilizat în alte produse, cum ar fi ipoteca inversă, deși acest lucru are puțin de a face, în practică, cu un credit ipotecar, pentru că îi ajută pe oameni în vârstă să primească un venit lunar garantat când înscrie locuința ca garanție. Aceste tipuri de ipoteci s-au întrerupt treptat, din cauza cererii reduse, din cauza neîncrederii si că băncile au mai puțin interes în a acumula case.

La ce să fim atenți când alegem ipoteci?

Alegerea unui credit ipotecar este întotdeauna o sarcină complexă, iar noi trebuie să acordăm atenție la mai mulți factori care, la prima vedere, pot fi trecuți cu vederea cum ar fi anumite garanți abuzive. De asemenea, este un împrumut cu care ne compromitem cu banca pe mai mulți ani, așa că ar trebui să ne uităm la tot pentru a nu ne întâlni cu surprize. Prin urmare, găsirea unei ipoteci bune nu este ușor, cu toate că ar putea părea că este așa. Acestea sunt punctele la care ar trebui să acorde mai multă atenție pentru a obține un credit ipotecar bun:

 • Rata dobânzii. Aceasta este o rată de credit ipotecar (în mod normal, Euribor sau Robor) sumat la un diferențial care servește pentru a defini dobânda  și prin urmare rata lunară a unei ipoteciÎn această privință trebuie să alegem cel mai mic diferențial combinat cu indicele care ne aduce cele mai bune beneficii (de obicei depinde de moneda în care se face împrumutul). Cu toate acestea, totul nu este atât de simplu. Pentru a alege judicios ne uităm, de asemenea, dacă există la început o rată fixă a dobânzii și să verificăm dacă există un nivel minim (dobândă minimă pe care trebuie să o plătim chiar dacă se reduce mai mult indicele de referință) permițându-ne să beneficiem de scăderile dobânzilor.
 • Rata lunara. Atenție la rate care este, până la urmă, suma care va plăti în fiecare lună. Acesta este un element foarte volatil, mai ales în ipoteci cu rată variabilă (Marea majoritate), astfel încât, deși ne pot oferim o rată de 300 de Lei pe lună acest lucru poate fi dublat sau triplat în multe cazuri (în cazul în care a existat o dobândă inițială scăzută, în cazul în care a existat lipsa de capital sau în cazul în care prima Euribor Robor a fost foarte scăzută).
 • Procentul de finanțare. Băncile în prezent acordă un maximum de 80% din valoarea estimată a imobilului. Dacă avem nevoie de un procent mult mai mic, riscul pentru noi și pentru banca este, de asemenea, mai mic, astfel încât putem obține condiții mai bune. Opusul se întâmplă dacă avem nevoie de mai mult de 80%: în cazul în care ne acceptă, condițiile pot fi dure. Puține bănci finanțează 100% din valoarea de origine, dar poate fi atins în cazul în care ați cumpărat o casă care la care proprietarul este banca însuși.
 • Comisioane. E un punct de credit ipotecar destul de negociabil. Cele mai frecvente sunt taxa pentru deschidere și taxa de studiu (între 0% și 1%, de obicei), Comisionul de răscumpărare parțială sau totală și subrogarea (nu peste 0,50% primii 5 ani și 0,25% după aceea). Cel mai interesant lucru este obținerea unei ipoteci fără comisioane sau cu cantitatea cea mai redusă posibil.
 • Comisioanele contului asociat. Prin semnarea unui credit ipotecar, banca ne va forța să deschidem un cont  durata ipotecii. Trebuie să știm taxele acestui cont, pentru că vom fi obligați să-l avem pe toată perioada unei ipoteci, prin urmare, deschiderea cu o cheltuială de 50 de Lei de exemplu pe semestru, va adăuga o cantitate substanțială pe care va trebui să o punem din buzunarul nostru. Un sfat: dacă este posibil, ar fi interesant să cerem contul online, care in mod normal nu are comisioane si este cea mai garanțiile că nu va începe să se aplice în viitor.
 • Produse asociate. Multe credite ipotecare necesita contractarea unor produse de asigurare (de viață, casă, de șomaj) sau planuri de pensii, carduri de credit sau carduri de debit, în plus față de virarea salariului în acel cont și plata facturilor debitate de la el. Ar trebui să știm costul acestor produse. În momentul în care ne compromitem cu ele și să evaluăm dacă este util sau nu semnarea acelei ipoteci, sau dacă suntem capabili de acest lucru cu o altă entitate.
 • Flexibilitate. Uneori, băncile oferă credite ipotecare flexibile, adică, cu posibilitatea de a plăti mai mult sau mai puțin în unele ocazii (sau să poată opri plata pentru un timp) în conformitate cu nevoile noastre. Ne referim la perioade de grație, amânarea ratelor și chiar libertate mai complexă cum ar fi posibilitatea de a alege termenul de rambursare a creditelor ipotecare: lunar, semestrial sau anual.

În afară de a fi atenți la punctele de mai sus, trebuie să citiți cu atenție contractul și cere orice detalii pe care nu le înțelegeți. După cum știm, litera mică ne poate da o mulțime de probleme, și mai bine să aveți siguranță decât să regretați. Cu ipoteci nu putem acționa brusc, deoarece aceasta va fi o decizie care ne va însoți timp de mulți ani, uneori chiar 40. Cel mai bine este să comparăm mai multe oferte ipotecare (cel puțin 3) pentru a găsi una care se potrivește situației noastre economice și în momentul semnării, să fim 100% siguri că ipoteca este cea mai bună pentru noi.

Cum să obțineți cele mai bune ipoteci?

Când ne-am decis că suntem gata să cumpăram o casa, pentru că avem un venit stabil și economii suficiente, cel mai bine este de a mergem la bănci cu informațiile necesare despre produsul pe care îl vrem, deoarece ignoranța ne poate face în cele din urmă să semnăm un credit ipotecar care nu respectă nivelul nostru financiar. Pentru a fi bine informat, aici vă explicăm cum puteți găsi cele mai bune credite ipotecare. Puteți de asemenea sa descoperi cele mai bune sfaturi pentru a alege judicios.

Cerințe pentru un credit ipotecar

Pentru ca banca să ne dea ipoteca dorită, poate să ne favorizeze îndeplinirea unor cerințe care sunt de mare importanță pentru ei. Până la urmă ipoteca este un contract semnat de ambele părți, dar numai unul are bani, aceasta este banca. Prin urmare, chiar dacă nu ne place, ei au decizia finală cu privire la acordarea creditului.

 1. Economii. În trecut, a fost posibil să obținem ipoteci, fără a pune nici un Leu, inclusiv fonduri suplimentare pentru a acoperi costurile, mobilier posibile reforme și altele. Dar aceste zile au trecut, am plătit consecințele și acum, cu lecția învățată de către ambele părți, situația este foarte diferită. Este foarte dificil de a obține mai mult de 80% din finanțare și cheltuielile, circa 15% din total, sunt pe cont propriu. Prin urmare, pentru 100.000 Lei, trebuie să avem cel puțin 30.000 Lei (15.000 pentru cheltuieli și 20.000 de intrare). Astfel, pentru un credit ipotecar ar trebui să dispunem de aproximativ 35% din valoarea locuinței.
 2. Venit suficiente. Băncile dau credite ipotecare, de obicei, în funcție de veniturile ipotecatului. Dacă nu aveți venituri lunare suficiente (de obicei, un minim de 2.000 Lei) este puțin probabil să ne acorde ipoteci. Banca Națională a României nu sfătuiește să folosim mai mult de 35% din venit pentru a plăti ipoteca.
 3. Stabilitatea locului de muncă. Pentru o banca nu este suficient să avem posibilitatea de a răspunde datoriei. Mai ales în aceste vremuri, compania urmărește să se asigure că va continua plata până la sfârșitul perioadei convenite. Prin urmare, un contract permanent într-un sector cu un viitor este de mare importanță atunci când vine vorba de calificare pentru un credit ipotecar.
 4. Giranții. Este tot mai frecvent ca banca să ceară o giranți. Cel care le are îi va fi mai ușor să obțină finanțare. Uneori, faptul de a găsi un girant pentru ipoteca noastră este complicat, deoarece este similar cu un angajament într-un credit ipotecar. De asemenea, folosirea unui girant prezintă un risc mai mare. Dar în cele din urmă, cel mai important factor nu depinde de noi. Situația economică este critică, așa cum am văzut în România din 2008.
 5. Nu au datorii neplătite. Dacă am cerut deja alte credite la aceeași entitate și am avut probleme cu plățile, este mai puțin probabil să putem obține ipoteci. Putem considera că avem un profil puțin solvabil și, de asemenea, riscul cu o ipotecă este mult mai mult decât un credit rapid.

Dacă ne respinge ipoteca într-o bancă, dar ne acceptă în alta, trebuie să luăm în considerare dacă vom fi cu adevărat în măsură să facem plățile, având în vedere ca prima banca a considerat că nu o putem face.

Finalitatea unei ipoteci

Cererea unei ipoteci pentru a cumpăra proprietăți se poate face cu diferite obiective sau scopuri, în funcție de nevoile și obiectivele fiecăruia:

Ipoteci pentru prima casă

Acestea sunt cele mai frecvente ipoteci și le acordă majoritatea băncilor. Ele sunt cel mai ușor de a realiza din două motive:

 • Există mai puține șanse de neplată.
 • Este mai ușor de a vinde o casă situată într-un centru urban decât unul din suburbii.

Ipoteci pentru a doua casă

Acestea sunt împrumuturi ipotecare pentru a finanța achiziționarea unei reședințe secundare. Astăzi, unele bănci oferă credite ipotecare din nou pentru reședințe secundare, dar necesită să aibă venituri foarte mari și multe economii. Deoarece acestea oferă o finanțare maximă de 75% la o perioadă de mai mică de 20 sau 30 de ani.

Ipoteci pentru apartamente bancare

Ipotecile pentru apartamente care sunt în proprietatea băncii. Acest tip de credite ipotecare nu sunt mai ieftine decât restul, așa cum le percep, de obicei, au aceeași rată de dobândă, dar au un avantaj, pentru că, de obicei, banca poate finanța 100% din valoarea evaluata a proprietății, care este util pentru cei care nu au economii suficiente. Dezavantajul este că putem să alegem doar o casa anume dintre cele care sunt deținute de către bancă, și nu este cea pe care o doriți.

Ipoteci pentru construcții

Acest tip de credite ipotecare sunt destinate să finanțeze achiziționarea de terenuri și construirea ulterioară a unei locuințe pe acesta. Multe bănci nu oferă credite ipotecare pentru unicul scop de construcției de locuințe, deoarece ele tind să adapteze caracteristicile creditelor ipotecare pentru prima acasă.

Ipoteci pentru subrogare

Ipotecile pentru subrogare sunt destinate pentru a ajuta clienții care sunt nemulțumiți de condițiile de ipotecare și doresc să schimbe banca. Cu subrogare ipotecare poate îmbunătăți rata dobânzii sau termenul de rambursare a creditelor ipotecare.

Pentru ca subrogarea băncii să nu presupună un cost, în loc de o investiție, este important să se calculeze costul pentru a o face va fi repede amortizat.

Ipoteci cu condiții speciale

Există mai multe ipoteci care oferă beneficii speciale pentru plata ratelor. Unele dintre aceste caracteristici care ne pot ajuta sunt:

 • Ipoteci flexibile. Aceste credite ipotecare au avantajul de a decide ziua din lună în care vom plăti, putem alege dacă amortizăm creditul ipotecar anual, semi-anual sau lunar. Uneori, ei includ plata în avans gratuită, care înseamnă, că putem plăti o anumită sumă pentru a termina de plătit mai repede.
 • Ipoteci cu carență. Carența ne va permite, pentru un timp, să plătim doar o parte din rată, poate fi doar dobânda sau doar o parte din capital. Uneori am putea găsi ipoteci care permit mai multe rate la 0 Lei.
 • Ipoteci deschise. Creditele ipotecare deschise, sunt acele credite care vă permit să dispuneți de banii deja amortizați. Astfel, evităm să cerem un credit de nevoi personale sau orice alt credit pentru a face față unor cheltuieli neprevăzute.
 • Plata ipotecii în natură. Plata în natură permite imobilului ipotecat să se reîntoarcă în proprietatea băncii și va anula datoriile ipotecare, evitându-se astfel pierderea de alte proprietăți.

Cheltuieli ipoteci și vânzare – cumpărare

Costul unui credit ipotecar nu se limitează la banii pe care banca ne percepe pentru creditul ipotecar, adică dobânzii sau comisioane ipotecare și a produselor relaționate. Faptul de a cumpăra o casă implică plata unor taxe și costuri administrative car pot reprezenta până la 15% din suma totală. Aceste taxe și cheltuieli sunt după cum urmează:

Ipoteca  Vânzare – Cumpărare
Cheltuieli NotarRegistru

Notar

Tasare

Registru de Proprietăți

NotarieRegistru

Gestorie

Impozite Proprietăți TVA

La vânzare plătim TVA.

În ceea ce privește taxei de timbru (taxa de timbru fiscal), reprezintă, de obicei, suma de 1% din total. Totuși ar putea crește sau descrește în funcție de circumstanțe.

Credite cu garanție imobiliară: ce sunt?

Nu putem confunda împrumuturi de capital cu garanție imobiliară cu ipotecile, deoarece funcția lor nu este de a cumpăra o casă, poate fi oricare alta, reforme, o mașina, plata pentru colegiu … Sunt o oportunitate de a obține un credit pentru toți cei care au venituri neregulate, au popriri sau sunt pe orice listă de debitori.

În România, cele mai comune este faptul că aceste credite să nu fie acordate de bănci, dar putem cere de la firmele de capital privat. Acestea permit sume fără limită dacă veți pune ca garanție o clădire care este deja plătită sau are o ipoteca practic lichidată. Ca garanție este o casă, în cazul riscului de nerambursate va pierde proprietatea care trece în favoarea creditorului sau băncii.

Cum se deosebesc de creditele ipotecare?

Împrumuturile de capital sunt produse foarte asemănătoare cu ipotecile. (perioade lungi de amortizare sau posibilitatea de a obține sume mari de bani). Cu toate acestea, există caracteristici care fac diferența între aceste două produse financiare:

 • Datorită faptului ca le oferă creditori privați, puteți obține chiar dacă suntem pe listele de rău platnici. Ceva de neconceput în cazul ipotecilor. Pentru a obține un credit ipotecar banca ne va cere să fim solvenți în mod clar.
 • Dobânda la împrumut sunt foarte mari, uneori de peste 20%. În schimb, vom găsi ipoteci cu dobândă de 4%.

Cum găsim cele mai ieftine ipoteci?

Țineți minte că cea mai ieftină ipoteca, probabil, nu este primul pe care o vom găsi. Pentru a ne asigura că vom găsi cea mai ieftină de pe piața creditelor ipotecare. Trebuie să căutăm la diferite bănci pentru a afla ceea ce oferă.

Pentru a găsi ipoteci ieftine autentice nu ar trebui să ne uităm doar la diferențial, pentru că ipotecile sunt atractive la prima vedere datorită dobânzilor mai mici dar au tendința de a recupera bani din altă parte, prin intermediul comisioanelor și produselor conexe oferite de banca respectivă.

Deci, pentru a găsi cele mai bune credite ipotecare trebuie să vedem toate caracteristicile. Cele mai bune ipoteci. Întotdeauna au un diferențial scăzut, nu percep comision și se adaptă.

Compara credite ipotecare și rămâi cu cele mai bune

O dată ce am găsit ipoteca cea mai potrivită pentru noi putem folosi un comparator de credite ipotecare on-line. Comparația ipotecilor simplifică procesul și ne permite să putem vedea în detaliu toate caracteristicile, gratuit, de fiecare dată când doriți. În acest fel, putem oferi cele mai bune oferte, fără a ieși din casă.

 

Etichete:

Lasă un comentariu