Descoperire de Cont o problemă mică cu consecințe mari

Faptul de a avea o descoperire de cont ca rezultat a cheltuielilor pe deasupra posibilităților este o practică destul de comună în România. Cumpărături cu veniturile din următoare, chiar și fără a fii siguri că le vom avea. Acest obicei financiar nefast obligă conturile curente să aibă descoperire de cont. Cu toate acestea, utilizatorii sunt de multe ori conștienți de costul implicat de aceste datorii. Întotdeauna mai scumpe decât de împrumuturile tradiționale.

Ce este o descoperire de cont bancar?

O descoperire de cont apare atunci când se solicită plata unei facturi sau cumpărături din contul bancar și nu avem bani suficienți în cont pentru a-l plăti. Uneori ele apar, deoarece persoana nu calculează banii bine și “a abuzat” de cardul de credit; alții pentru că sunt plătiți mai puțin decât ceea ce au de plătit și, în unele cazuri, pentru că au fost luați prin surprindere, în special atunci când un cont este păstrat deschis doar pentru plata unui anumit serviciu.

credius Variabil 12 la 60 luni 600 - 40.000 Lei Solicită!
viva credit 1,2 % pe zi. PRIMUL CREDIT GRATIS 1 la 35 de zile 100 până la 1.000 lei Solicită!
telecredit 1,2 % pe zi 10 la 30 zile 100 - 2,000 Lei Solicită!
descoperire de cont

Chiar dacă este folosit ca să-i pedepsească pentru aceste datorii sau pentru a face mai mulți bani profitând de situație. Realitatea este că băncile percep descoperirile de cont destul de scump și sfârșesc prin a deveni o afacere bună pentru bănci, cu condiția ca clientul să plătească datoriilor sale, fapt care se întâmplă în cele mai multe cazuri. Deși suma afectată cu o descoperire de cont este scăzută, costul ei se poate ridica în mod dramatic.

Avantajele de a fi un “bun client”

În unele cazuri, entitățile fac distincția între unii și alți utilizatori la timp pentru a permite descoperire de cont în anumite circumstanțe fără să îi taxeze cu nimic. Un client bun este acela care virează salariul în acest cont, are venituri regulate și că situația de a avea descoperire de cont este ceva ocazional și se desfășoară pe o perioadă scurtă de timp. Dacă sunteți un client bun, este posibil ca banca în cauză nu va percepe comisioane. Nu uitați că această decizie este total la dispoziția băncii, este ca și cum le acordă un credit, deși mult mai scump.

Deoarece unele bănci susțin că

“în cazul în care este un client care a fost luat prin surprindere, și nu trec mai este mult de două zile, nu percep taxe.”

Dar este demn de menționat de asemenea, că entitățile nu pot permite nimănui să fie în roșu, pentru că riscă să nu poată recupera banii împrumutați. Prin urmare, “permitem o descoperire de cont persoanelor care oferă garanții și pentru sume întotdeauna rezonabile”, spun ei.

Comisioane abuzive pentru descoperire de cont

Pentru bănci situațiile cu descoperire de cont sunt mai profitabile decât împrumuturile obișnuite. Deoarece presiunea economică este mai mare pentru titular. De asemenea, este adevărat că entitatea asumă un anumit risc; pentru a avansa suma solicitată nu va cere nici o garanție de la client.

Banca va permite unui client să aibă o descoperire de cont, deoarece are unele garanții că va primi banii înapoi, iar sumele datorate în astfel de cazuri nu sunt foarte mari.

Băncile știu să profite de această oportunitate.easycredit.ro

Un alt aspect de subliniat este ar trebui să fie în mod expres interzisă o descoperire de cont de neevaluate. Odată ce clientul prezintă un cec că se adauge banii nu se adaugă imediat în cont ci trebuie să-și petreacă o perioadă de aproximativ 48 de ore, așa că, dacă orice facturi ajung în această perioadă contul să nu intre în descoperire de cont. De fapt, acele bănci care folosesc această situație pentru a câștiga comisioane sunt considerate că au o practică bancară rea.

Un pic mai puțin mediatizat în mod egoist de către bănci este dreptul titularului unui cont curent, conștient de starea lui critică, să întoarcă înapoi toate încasările, care de obicei, le percep prin debit direct cu un singur apel. În cazul în care banca ignora, banca trebuie să suporte toate costurile și nu plătesc comisioanele competente. Acesta este ceea ce este cunoscut sub numele de abuz de putere de cont curent operativ. Totul poate fi negociat cu compania, chiar faptul de a plăti doar o parte din factură, astfel încât comisioanele care vor fi aplicate în funcție de suma avansată de bancă vor fi mai mici. Această practică implică probleme informatice și mai rău pentru bancă: o modalitate de a câștiga bani mai puțini.

În acest sens, pentru ca o bancă poate percepe o anumită taxă, trebuie să fi îndeplinit următoarele cerințe:

  • Comunicare înaintea BNR și expunerea în mod clar în sucursalele respectivei bănci.
  • Datoria de a fi legală, deoarece, deși colectarea este liberalizată, entitatea trebuie să respecte diverse standarde.
  • Răspunde la un serviciu furnizat de fapt, ceea ce aici considerăm că nu este tocmai adevărat în cazul “poziții de răspundere cerere de taxe”, în timp ce nu este ceva adăugat, informațiile pe care entitatea trebuie să le prezinte clientului în mod periodic. Inerent oricărui contract de cont curent este datoria băncii de a informa, spune el.
  • Acest serviciu trebuie să fi fost solicitat de către client de formă vehementă și comisionul figurează în contract.
  • Nu ar trebui să fie aplicate, prin urmare, comisioane abuzive, care acoperă, da, costul entității și marja de profit.
  • Pentru a modifica valoarea taxelor trebuie să treacă cel puțin două luni de la publicarea sa în buletinul de bord al entității.

Sfaturi pentru a nu avea descoperire de cont

card de credit cu lacăt și lanț

Când utilizatorul este în imposibilitatea de a face față cheltuielilor lunare. Cea mai bună soluție nu este faptul de a avea o descoperire de cont. Cele mai frecvente resurse pentru a ieși din  această situație financiară sunt cunoscutele credite de nevoi personale. Un card de credit sau un credit până la salariu, ceva ce se poate face dacă aveți salariul virat în contul curent și așa, în unele cazuri, nu le va costa nimic, dar va avea o lună pentru a da banii înapoi. Puteți împrumuta de asemenea, în cadrul firmei la care lucrați pentru că angajații au dreptul să primească suma care le corespunde pentru zilele lucrate.

Cardurile permit clienților să nu plătească dobânzi și amâna plata. Unele oferă, de asemenea un credit de până la 12 luni de la efectuarea unei achiziții. În ceea ce privește aplicarea pentru un împrumut bancar, întotdeauna este mai ieftin decât dobânda de plătit, atunci când avem o descoperire de cont.

Alte sfaturi includ:
  1. Încercați să ajustați cheltuielile la veniturile dumneavoastră, astfel încât să nu aveți mai multe cheltuieli decât venituri.
  2. Încercați să administrați și să dezvoltați un buget cu care să faceți față cu un sold pozitiv.
  3. Separați sumele necesare pentru a plăti facturile lunare, faceți față cheltuielilor zilnice pentru alimente, divertisment etc. De asemenea. Prevedeți cheltuieli trimestriale, sau semi-anuale, și economisiți un pic în fiecare lună va fi mai puțin efort decât să plătească această sumă dintr-o dată.

Deși inițial această datorie poate că nu afectează prea mult, atunci când acesta este un împrumut sau un credit, după trei luni, instituția poate furniza informațiile de persoana în cauză a unora dintre organizațiile care produc înregistrări ale datornicilor. Dacă devin parte a acestor listări va cauza probleme atunci când se solicită un credit.

Încălcări ale regulilor din partea băncii

Primul lucru pe care ar trebui să știți este că Legea privind creditul de consum cere băncilor și creditorilor să afișeze ratele dobânzilor și comisioane la avizierele din sucursalele sale. În plus, clientul trebuie să aibă la dispoziție o broșură care aceste rate apar mod clar și inteligibil.

Lipsa de informații, fie pentru că entitatea nu le furnizează sau deoarece clientul nu s-a gândit să ceară anumite detalii, cum ar fi comisioanele aplicate pentru o descoperire de cont, a devenit principala problemă pentru utilizator. Prin urmare, întotdeauna este bine să citim clauzele contractuale și să clarifice toate aspecte cu privire la care avem îndoieli.

Colectarea de taxe este o practică pentru descoperire de cont care de multe ori duce la unele reclamații; uneori fără a fi de acord în prealabil. Prin urmare, în cazul în care utilizatorul consideră că banca nu a acționat cum trebuie. Trebuie să explice situația directorului de sucursală. Dacă nu poți obține rezultatele pe care le urmăresc, poți sa te duci la protecția consumatorului corespunzător entității în cauză. În cazul în care, în termen de două luni, nu dau un răspuns sau nu este favorabil. Va trebui să facă un recurs către biroul de reclamații al BNR.

În cazul în care Banca Națională a României este de acord cu clientul, dar entitatea nu rezolvă situația soluția se poate găsi prin apela în fața instanțelor de judecată. Este modul cel mai puțin recomandabil. Dar este un mod în care poate fi constrânsă să intre în conformitate cu dispozițiile organelor la care se a făcut referire cu privire la această descoperire de cont.

Lasă un comentariu