Transfer Bancar Cum plătim comisioane mai mici

Ce este un transfer bancar?

Efectuarea unui transfer bancar este unul dintre operațiunile de bază efectuate cu un cont bancar. Acesta este pur și simplu un transfer de bani dintr-un cont la altul care poate să fie între conturile aceluiași titular sau a altor deținători.

Un transfer bancar este o modalitate de a muta bani între conturi, fie în cadrul aceleiași entități sau o altă entitate. Acesta cere bănci să ia o anumită sumă de bani dintr-un cont al său și să îl trimită într-un alt cont bancar, care este beneficiarul transferului.

Transferuri bancare care au loc în cadrul aceleiași entități sunt adesea numite transferuri interne.

Există și alte operațiuni similare unor transferuri bancare cu ar fi:transfer bancar

 • Obligația de mișcare a fondurilor (OMF), în care este indicată o sumă care va fi livrată în numerar beneficiarului. Aceste transferuri bancare, sunt mai costisitoare, dar sunt mai rapide în execuție și disponibilitatea fondurilor pentru beneficiar este mult mai rapidă.
 • Plata directa în cont. Plătitorul se duce la ghișeu și trimite o sumă de bani pe care o are în numerar direct în contul beneficiarului.
 • Debit direct: este un instrument de plată care permite unei entități su unei persoane să obțină plata pentru un produs sau serviciu direct din contul clientului care a autorizat acest tip de plată în prealabil.

Cu toate acestea, acceptarea de numerar, care este depus în contul beneficiarului nu este considerat transfer bancar.

Tipuri de transferuri bancare

Există mai multe tipuri de transfer bancar care pot fi clasificate în funcție de diferite criterii:

1. În funcție de aria geografică:

 • Naționale sau internaționale.
 • Străin sau de frontieră. În cazul în care contractantul a livrat fondurile în România și destinatarul este în altă țară, sau în cazul în care plătitorul livrează fondurile în altă țară și beneficiarul îi primește în România.

2. După conformitate cu modul de efectuare:

 • personal la filiala entității
 • prin ATM-uri
 • telefon
 • Internet

3. În funcție de timpul de execuție,

 • Obișnuit
 • Urgentferratum.ro

Ce taxe mi se pot percepe un transfer bancar?

Taxa de transfer bancar poate varia în funcție de bancă. În ceea ce privește transferurile efectuate în străinătate în cadrul Uniunii Europene taxele percepute de o entitate într-o tranzacție de la o țară la alta în euro, în valoare de până la 50.000 euro, va fi egală cu taxele percepute în țara în care vi se face tranzacția, în funcție de contul nostru bancar.
În cazul transferurilor către țări cu diferite monede, se aplică și comision pentru schimb valutar.

Cazurile în care este aproape imposibil să nu plătească taxe sau comisioane

Costurile unui transfer bancar sunt primele care apar în cartea de comisioane pe care băncile ar trebui să le pună la dispoziția publicului, dar există cazuri în care este imposibil să scape de ele:

1. În cazul în care transferul este de 50.000 €: în acest caz, costul va fi în jurul valorii de 0,70% din suma transferată cu un minim de între 30 si 40 €.

2. În cazul în care există un transfer în afara UE: prețul său este, de obicei, între 0,60 și 0,70%, cu un minim cuprins între 15 și 36 €.

3. În cazul în care a ordonat un transfer de urgență: dacă vrem ca banii să ajungă la destinație în aceeași zi, va trebui să plătească aproximativ 1%, cu un minim care poate ajunge la 30 €. Și dacă în afară de a fi urgent, este transfrontalieră, cu receptorul este în afara UE, prețul poate depăși 40 €.

Cum funcționează un transfer bancar?

Un transfer bancar se poate face on-line și, de asemenea, de la fereastra sucursalei.

Pentru a face acest lucru de la un birou doar indică numărul de cont al beneficiarului, conceptul și cantitatea. Pentru a face un formular prin transfer bancar on-line, trebuie să introduceți numărul de cont țintă, suma de bani pentru a transfera și finalizați tranzacția bancară, făcând clic pe transfer sau trimite și a salvați numărul de confirmare a operațiunii în cazul în care aveți nevoie de el.

În cele din urmă avem o altă metodă de a cazuri specifice. Acesta este de a face un transfer de urgență prin Banca României, astfel încât banii ajung la destinație în aceeași zi. Problema este că această operațiune este supusă plății unui comision.

Cum pot face un transfer de urgență?

În prezent, transferurile sunt primite în termen de 24 de ore, dar am putea să avem nevoie să îl facem în regim de urgență.

Se poate face a face un transfer bancar de urgență prin Banca României. Modul de funcționare a acestor transferuri bancare este foarte simplă, clientul trebuie să comande un transfer urgent la banca emitentă. În cazul în care Banca României primește banii va comunica entității de recepție, fiind responsabilă pentru plata sumei transferate clientului la care doresc să facă transfer.

Unul dintre dezavantajele sale este că are un cost ridicat.

Cât durează un transfer bancar?

De obicei, un transfer bancar este rapid, de obicei, aproape instantanee între conturile aceleiași bănci. Calcularea timpului exact depinde de patru factori majori:

 • Data transferului: legea impune ca transferurile electronice ar trebui să fie realizate în termen de o zi lucrătoare, în cazul un transfer trebuie sa primească o confirmare scrisă, poate dura încă o zi. Ca zile lucrătoare, trebuie să numeri zilele deschiderii pieței; care sunt, în fiecare zi, de luni până vineri cu excepția zilelor de 25 și 26 decembrie Anul Nou, Vinerea Mare, Lunea Paștelui și 1 mai.
 • Timpul și modul: indiferent dacă operăm prin telefon sau electronic, banca pune, de asemenea, un timp de oprire pentru un transfer bancar. Asta este, la o oră după care orice transfer este considerat primit în următoarea zi lucrătoare.
 • Locația din care să efectueze transferul și locul unde este primit, de asemenea, poate afecta, pentru că unele festivități locale pot influența.

Puteți anula sau modifica un transfer bancar?

Se poate întâmpla ca, uneori, plătitorul unui transfer bancar să vrea să anuleze sau să modifice comanda efectuată. Anularea sau modificarea este posibilă atâta timp cât acesta se face la momentul potrivit, această perioadă corespunde cu timpul necesar băncii plătitorului pentru a emite ordinul de transfer.

Ar trebui să reținem că un transfer bancar (dus-întors) are un comision mai mare.

Pași pentru a anula un transfer bancar

Pașii pentru a anula un transfer bancar sunt:

 1. În cazul în care transferul a fost făcut de la ghișeu ramura, trebuie să mergem la bancă pentru a anula comanda.
 2. În cazul în care transferul se face pe Internet, ar trebui să luăm legătura cu serviciul pentru clienți al băncii pentru a anula operația. Pe paginile web ale băncilor este specificat cum să efectueze anularea sau modificarea.

Noi trebuie să luăm în considerare faptul că anularea unui transfer bancar nu înseamnă că vom putea recupera banii, în cazul în care operațiunea a fost executată deja. Dacă asta a fost deja executată cel mai bine este să contactați destinatarul și să încercați să recuperați banii.