Conturi de Economii – Dacă azi un leu deoparte pui mâine el va face pui

Ce sunt așa numitele conturi de economii?

Se numesc conturi de economii acelea ne oferă un profit pe urma banilor depuși.

 

Un cont de economii este un tip de cont bancar, care oferă randamente pentru banii pe care sunt depuși. În prezent, randamentul poate ajunge pana la 2,5% dobândă. Conturi de economii constituie un contract între bancă și proprietarul contului prin care entitatea păstrează banii clientului și, în schimb, clientul primește beneficii sub formă de dobânzi pentru timpul pe care a lăsat banii la bancă. Deși au avantajul că acest capital este, de obicei, întotdeauna disponibile, acestea sunt concepute pentru a păstra banii o anumită perioadă, pentru că în cazul în care economiile sunt retrase foarte repede, dobânzile încasate vor fi foarte scăzute.conturi de economii

Principalele caracteristici ale unui cont de economii:

 • Acumula dobândă deoarece acestea oferă rentabilitate.
 • Ele sunt o investiție sigură, deoarece capitalul investit este garantat atât de societate și de către Fondul de Garantare a Depozitelor.
 • Ele sunt un produs foarte lichid, deoarece în mod normal, banii depuși ar putea fi retrași în orice moment fără penalizări.
 • Aceste conturi de economii nu percep comisioane de administrare sau de întreținere.

Cum funcționează un cont de economii?

Conturi de economii sunt una dintre cele mai simple produse bancare, care pot fi contractate. Dinamica este simplă: puteți adăuga și retrage banii oricând doriți, fără penalizări, și se aplică rata dobânzii, în medie, anual, lunar, sau trimestrial.

Generează un profit, și anumite beneficii, care sunt introduse în propriile economii acumulate în cont. Principala diferență de la un cont curent la un cont de salarizare este că, în plus față de plata dobânzii, nu permite plata de chitanțe sau facturi prin intermediul contului și nici nu poate fi asociat cu alte mijloace de plată (carduri).

Unele conturi de economii oferă un foarte mare randament o perioadă limitată de timp și, ulterior, reduc beneficiile lor. Acest lucru, plus faptul că multe conturi de economii tind să nu aibă permanență, ne dă posibilitatea de a schimba în mod constant de la o bancă la alta, în scopul de a profita de cele mai bune promoții ale momentului.

Cum se calculează profitabilitatea unui cont de economii?

Pentru a calcula rentabilitatea unui cont de economii și cât de mult putem câștiga dacă păstrăm banii în el, trebuie să luăm în considerare o serie de variabile:

 • Perioada în care banii noștri sunt într-un cont și de perioada în care contul generează venituri (unele conturi nu au un randament fix)
 • DAE (Dobânda anuala efectiva): este folosită pentru a compara rentabilitatea diferitelor produse
 • DR – Dobânda reală al contului, într-adevăr cât vom câștiga. Acesta poate fi identic cu DAE sau cu o schimbare, fie sus sau în jos
 • Soldul contului

Iată un exemplu:

Avem 10.000 lei pentru 18 luni într-un cont de economii cu o rată a dobânzii fixă de 2% DAE (2% DE). Aceasta este ceea ce vom câștiga în 18 luni:
10,000 lei x 2% / 12 x 18 = 300 lei

Se taxează comisioane pentru conturi de economii

De obicei, ei nu tind să nu aibă comisioane, dar înainte de a deschide un cont de economii trebuie întotdeauna să se verificăm dacă este într-adevăr fie un cont fără cheltuieli. Unele comisioane pe care le-am putea întâlni într-un cont de economii sunt, de exemplu, taxa de întreținere sau taxa pentru retragerea de bani.

Multe bănci pot solicita titularilor de conturi de economii, să aibă de asemenea, un cont curent la instituția la care avem acești bani. În acest caz, trebuie să verificăm, de asemenea, dacă cont ul asociat este un cont fără taxe, ca să nu se întâmple în cele din urmă ca tot ceea ce vom câștiga ca dobândă să pierdem pe comisioane.

Pot avea oricând banii mei?

După cum s-a menționat deja mai sus, multe conturi de economii au de obicei disponibilitate totală, astfel încât proprietarii pot retrage banii în orice moment. De obicei, nu au nici un fel de penalizare, dar în orice caz, înainte de a deschide un cont mai bine vă asigurați dacă avem obligația de a păstra banii pentru un timp minim.

Cum alegem între atâtea conturi de economii?

Alegerea unui cont de economii este de obicei mai ușor decât alegerea altor produse bancare, cum ar fi un cont de salarii sau depozit la termen. Principalele puncte de la care trebuie să pornim sunt:

 1. Rentabilitatea: cu atât mai profitabil este un cont, cu cât obține profituri mai mari
 2. Termenul de ofertă inițiali, dacă a avut: cum s-a menționat mai sus, unele conturi oferă o perioadă de mare randament inițială, de obicei, timp de trei sau patru luni. Prin urmare, în cazul în care o bancă oferă o remunerație de 2% până la 3 luni și găsim altul cu 1,50% la 6 luni, poate că ne convine mai degrabă cel de-al doilea cont
 3. Comisioane: un cont de economii nu ar trebui să aibă comisioane, deoarece ideea este de a economisi, nu de a plăti
 4. Solvabilitatea băncii: preocuparea cu privire la solvabilitatea băncilor este importantă. Deși trebuie să spunem că conturile de economii fac parte din produsele cele mai sigure, deoarece acestea sunt primele care trebuie rambursate în caz de faliment.

Diferențele dintre un cont de economii și un cont curent

Conturi de economii sunt concepute pentru a economisi, astfel încât nu permit plata facturilor de uz casnic sau asocierea de carduri ori virarea salariului. În schimb, există alte conturi, numite „facturi neplătite”, care sunt un amestec între conturi de economii și conturi curente: oferă profitabilitate, dar vă permit să se asocieze carduri, să retragem bani de la ATM-uri, plata de facturi de uz casnic, etc.

Conturi de economii sau depozite la termen?

Principala diferență între un cont de economii și un depozit este disponibilitatea de bani:amândouă produse sunt foarte lichide și, de obicei, permite retragerea banilor în orice moment, contul de economii, de obicei, nu are nici un fel de penalizare, în timp ce depozitele da. O altă diferență între cele două produse este termenul: conturile de economii tind să fie deschise în urma încheierii unui contract, așa, priori, îl putem avea deschis pe perioada dorită și banca poate modifica condițiile unui cont de interes în orice moment; Dimpotrivă, depozitul are un termen fix, astfel că deschiderea sa este limitată în timp, dar compania nu poate varia profitabilitatea lor, pe toată durata sa.

În cele din urmă, depozitele în mod normal sunt de obicei mai profitabile, deși există multe excepții putem găsi conturi de economii cu randamente cu mult peste media a depozitelor, precum găsim depozite cu aproape zero interes.

De fapt, o opțiune nu trebuie să o excludă pe cealaltă. Este perfect compatibil să avem un cont de economii cu o anumită sumă de bani și să avem deschis unul sau mai multe depozite bancare cu capital.

Când nu ar trebui să deschidem un cont de economii?

Conturi de economii constituie, de obicei toate avantajele: randament ridicat, comisioane 0% … Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord.

Aici sunt cele 3 lucruri pe care nu trebuie să se alăture unui produs de economisire, în toate aceste 3 cazuri ar trebui să optăm pentru un alt tip de produs bancar:

a) Dacă doriți profitabilitate mare de peste 3 luni

Multe conturi de economii se anunță foarte similar cu rentabilitatea a depozitelor, dar cu o diferență: oferă la 3 luni, dobânda de 2% și 0,5%, după aceea.

b) În cazul în care doriți un cont pentru a face tranzacții

Sistemul de conturi de economii este conceput pentru a pune bani deoparte. Dacă aveți nevoie pentru a vă muta, pentru a plăti facturile, efectua transferuri, etc., este cel mai bine să căutați conturi curente fără comisioane care vă vor permite să efectuați toate operațiunile de care aveți nevoie și gratis.

c) În cazul în care doriți să virați salariul în acest cont.

Pentru a deschide un cont de economii, banca nu va permite virarea salariului în acest cont. Astfel încât ar fi mai bine să căutați cele mai bune conturi de salarizare de moment și să vedeți ce banca vă va oferi mai multe cadouri, reduceri (…) de pe venitul dumneavoastră. Acest lucru vă va oferi randamentul acelui cont și beneficiile contului de salarizare.

Aveți nevoie de un alt cont?

Dacă ceea ce căutați nu sunt conturi de economii, puteți arunca o privire la alte tipuri de conturi pentru persoanele fizice care sunt:

 • Cont curent
 • Contul Salarizare
 • Contul de valori mobiliare
 • Contul copii
 • Contul de tineret
 • Cont pentru pensionari
 • Contul de locuințe
 • Contul de nunta