Parlamentarii Bulgari pun capac ratelor dobânzilor la împrumuturi.

leva din Bulgaria

Parlamentul Bulgariei a adoptat în a doua lectură la 28 martie amendamente la Credite de consum Actul a țării, care a stabilit un plafon pentru ratele dobânzilor de împrumut și băncile necesare pentru a imprima totalitatea contractelor de împrumut în cel puțin dimensiune-12 font, eliminând astfel amenda de imprimare.

Legea a fost modificată cu stabilirea plafonului privind ratele anuale ale dobânzilor la 10 la sută față de rata legală stabilită de către Cabinetul de plăți restante în leva sau valută, înmulțit cu cinci. Acest lucru înseamnă că PAC actuală este de aproximativ 50,5 la sută, în condițiile în care rata de Guvern pentru plăți restante este de 0,1 la suta [(0,1 +10) x5], a declarat deputatul socialist Georgi Kadiev.

Capacul este puțin probabil să afecteze băncile și dupa cum apare vizează instituțiile de credit non-bancare care oferă credite rapide, interesul de care de multe ori merge în trei cifre. Creditele rapide din Bulgaria sunt diferite de împrumuturi payday, care au devenit populare in Europa de Vest – sumele împrumutate sunt mai mari (de până la și mai mare de 1000 leva, sau aproximativ 500 de euro) și au o perioadă de rambursare mai lungă, deși acest lucru este, de obicei, de un an.

Industria-creditele rapide a ajuns în mult mai critici în ultimele luni, cu rapoarte mass-media, afirmând că unii creditori aplica practici neloiale, inclusiv eșecul de a dezvălui în mod clar și precis termeni și condiții sau taxele datorate de beneficiarii de împrumut.

Daca nu vrei sa te pacalesti cand vei cere un credit fa click aici pentru a solicitia un credit de la o firma de incredere.

Toate creditele curente care depășesc capacul ratei dobânzii legale sunt declarate nevalabile, în conformitate cu una dintre clauzele din noua lege.

În plus, creditoriilor le sunt interzise schimbarea în mod unilateral a ratelelor dobânzilor dacă o astfel de prevedere este stipulată în contractul de credit și numai în cazul în care contractul de credit prezintă “motive obiective pentru a face acest lucru, care sunt independente de voința creditorului”.

O altă prevedere cheie din proiectul de lege a trecut de deputați este cerința pentru creditori de a oferi clienților contractele lor scrise în dimensiune uniformă font (nu mai puțin de 12), eliminându-se astfel amendă de imprimare în contractele de creditare.

De asemenea, Parlamentul a votat pentru interzicerea băncilor de taxe legate de punerea la dispoziție a creditelor restante de încărcare, dar a decis să permită creditorilor de a percepe taxe pentru cererile de împrumut. În timpul dezbaterii, Yordan Tsonev – președinte al comisiei de buget și unul dintre autorii proiectului de lege – a declarat că a fost posibil ca băncile să introducă noi taxe pentru a compensa veniturile pierdute, dar a declarat că speră că concurența în sectorul bancar te împiedică să se întâmple.

Lasă un răspuns