Linii de credit: Ce sunt și pentru ce servesc

linii de creditMulte linii de credit sunt cuplate la împrumuturi, unul dintre cele mai comune modalități de a obține finanțare. Ele pot fi foarte utile atat pentru persoane fizice cât și pentru firme. Partea bună a acestor linii de credit este că acestea permit titularilor să aibă o sumă substanțială de capital, dar plătească dobândă doar pentru partea pe care o folosesc. Aici veți afla despre cele mai importante linii de credit. În plus, vă prezentăm mai jos o selecție de cărți de credit pe care ați putea să le găsiți utile.

Ce sunt aceste linii de credit?

O linie de credit este un contract care dă deținătorului său dreptul, dar nu si obligatia, de a folosi banii pe care i-a împrumutat. Liniile de credit permit companiilor sau persoanelor fizice să obțină finanțare treptat, așa cum va avea nevoie. Deși de multe ori folosite în credit și împrumut ca sinonime, nu trebuie să le confundăm.

Diferențele dintre liniile de credite și împrumuturi

Un împrumut este o sumă fixă de bani, care va fi rambursat într-o perioadă specificată cu un anumit tip de dobândă. De exemplu, banca “A” plătește anumită sumă de bani pentru un client și va trebui să-l dea înapoi în rate lunare repartizate pe 5 ani, cu o dobândă de 10%.

Pe de altă parte, sistemul de linii de credit oferă clientului posibilitatea de a utiliza o anumită sumă de bani atunci când are nevoie de ea, până la o anumită limită (limita de credit), precum și plătească dobândă doar pentru banii folosiți. Spre deosebire de împrumuturi, banca nu da clientului toți banii, dar îi face disponibili și este acesta care decide dacă să îi utilizeze și în ce cantitate. În plus, veți plăti doar dobânda la suma utilizată, indiferent de cât de mult bani, a pus banca la dispoziție.

Solicitarea unor o linii de credit nu duce, în sine, la nici un cost până în momentul în care clientul incepe sa foloseasca banii, în timp ce împrumuturile sunt purtătoare de dobândă de la momentul în care sunt acordate.

Un exemplu clasic pentru a înțelege aceste linii de credit sunt cunoscutele carduri de credit. Titularul are o sumă de bani în fiecare lună pe care îi poate folosi, cum ar fi de exemplu 800 lei. Clientul are dreptul, în această perioadă, de a folosi banii dar va plăti dobânzi doar la banii folosiți, nu la totalul oferit de linia de credit.

Care sunt aceste linii de credit?

Scopul liniilor de credit este de a obtine finanțare, atunci când nu există un capital necesar pentru a face o anumită cheltuială. Să vedem ce situații putem avea:

  • Când facem o achiziție: în cazul în care pentru un motiv sau altul ai nevoie să faci achiziție care implică o cheltuială semnificativă de capital și nu au banii ca să o plăteaști, putem face uz de o linie de credit.
  • Plăta unei facturi: dacă trebuie să facem plata unei facturi, fie ca persoane fizice sau ca societăți, unele linii de credit pot fi de foarte mare ajutor.
  • Rezolva o problemă urgentă: sunt momente când trebuie să se confrunte cu o cheltuială bruscă și neașteptată care necesită un răspuns urgent. În astfel de cazuri, dacă avem destui bani, deținerea unei linii de credit ne permite să obținem banii foarte repede și să putem rezolva problema.

Avantajele unei linii de credit

  • Bani instant: din momentul în care banca autorizează acordarea liniei de credit, clientul poate avea banii doriți când are nevoie de ei.
  • Sumele în numerar: deținerea unei linii de credit permite obținerea dreptului la de suma de bani de care avem nevoie.
  • Plătiți doar pentru ceea ce folositi: unul dintre principalele avantaje ale unei linii de credit este că nu trebuie decât să plătim atunci când se utilizează banii. Astfel, putem solicita o linie de credit fără griji, pentru cazul în care într-o zi avem nevoie de ea, dar nu plătim nimic până în momentul în care vom folosi banii pe care ăi pune la dispoziție.

Linii de credit sau de credite rapide?

Așa cum am menționat în secțiunea anterioară, unul dintre principalele avantaje unui deținător de linii de credit este nemijlocirea sa, permițând utilizarea împrumutului de bani în timpul necesar. Cu toate acestea, există mai multe modalități de a obține finanțare mai repede, de exemplu, minicredite sau împrumuturi rapide, care ne permit să obținem bani în plus în câteva ore, fără prea multe documente și, de regulă, în forma on-line 100%.

One thought on “Linii de credit: Ce sunt și pentru ce servesc

  1. Pingback: Marcy

Lasă un răspuns