Carduri de Credit, de Debit și Preplătite

Carduri, un plastic “necesar”

Comparați cele mai bune carduri de carduricredit, carduri de debit și carduri preplătite de pe piață și selectați cel mai bun pentru dumneavoastră. Descoperiți toate avantajele pe care le puteți obține cu cele mai bune carduri de credit, găsiți-l pe cel mai ieftin și cu cele mai multe beneficii. Pe aceasta pagina vom explica avantajele și dezavantajele cardurilor bancare, există și ce tipuri de carduri sunt oferite de bănci.

 •  
 • Card Star Bt
 • 0%Dobândă dacă se plătește pana în ziua 25 ale lunii urmatoare
 • Credit de 3 ori salariul
 • Beneficii prin sisemul de puncte acumulate la fiecare cumpărătura
 • Rata minimă 10% din datorie
 •  
 • Card Wizz Banc Post
 • 0%Dobândă dacă se plătește în perioada de grație de 55 de zile
 • Credit în funcție de salariu
 • Beneficii speciale la cumpărarea de bilete wizzair
 • Rata minimă 3.5% din datorie, minim 10 lei

Aceste carduri bancare (carduri credit, de debit și cartele preplătite) ne permit să utilizăm bani în orice moment, fără a fi nevoie să îi avem în numerar. Cardurile bancare acționează ca mijloace de plată, iar proprietarul le poate folosi pentru a plăti la comercianții care acceptă plățile prin card de credit, indiferent dacă este fizic sau virtual. Cardurile de credit si cardurile de debit sunt de obicei realizate din suport de plastic și au o bandă magnetică, un cip și numele proprietarului. Faptul de a folosi un card bancar ca plată obligă titularul să restituiască banii cheltuiți și dobânda aferentă, dacă este cazul. În cazul cardurilor de debit, banii care sunt sunt folosiți se retrag imediat din contul asociat al clientului, în timp ce cardurile de credit, dacă sunt utilizate cu amânare la plată, solicită titularului să plătească banii acordați “în avans”, plus dobândă la o anumita data.

Cele mai multe bănci tind să le utilizeze pentru clienții săi și a devenit deja o necesitate pentru a deschide orice cont bancar, mai ales atunci când vine vorba de carduri de debit, fiind cele mai de bază utilizate în principal pentru a plăti cumpărăturile.

Ce sunt aceste carduri bancare?

Funcția clasică a cardurilor, atât cardurile de credit și alte variante ale sale, este cea de a face plata în magazine, atât cele fizice cât și cele virtuale, si retrage bani de la ATM-uri. Cu toate acestea, în ultimii ani, funcțiile asociate cu “materialele plastice” au crescut și mai mult și mai versatil, permițând funcționalități noi. Iată cele mai tipice utilizări care pot fi acordate pentru cărduri:

 • Plăti în magazine: Înainte plata cu carduri de credit sau de debit se putea realiza numai prin intermediul datafonului; Acum, cu ajutorul noilor tehnologii este o nouă metodă de plată, plata Contactless care vă permite să faceți achiziția, pur și simplu apropiind cardul către terminalul adaptat. O altă formă de plată este, de asemenea, în curs de dezvoltare în special plata prin card de credit prin intermediul telefonului mobil, în cazul în care există un autocolant aplicat pe partea din spate a telefonului relaționat cu o aplicație va avea posibilitatea de a cumpăra lăsând cardul la domiciliu.
 • Retrage bani de la ATM-uri: pentru acest tip de operațiune se folosește în mod obișnuit un card de debit, sau carduri de credit, dacă nu are funcție dublă și poate fi folosit atât de debit și de credit.
 • Plată achiziții online: în ultimii ani a devenit foarte populară utilizarea cardurilor preplătite pentru achizițiile online, deoarece acestea nu sunt asociate cu un cont bancar și se pare că sunt mai sigure.
 • Bani din contul de credit transferați în contul curent: titularul cardului poate împrumuta bani de la linia de credit, dacă este necesar, apoi să îi plătească ămpreună cu dobânda acumulată.
 • Plăti facturile, reîncărcați mobilul, etc …

Tipuri de carduri bancare

Există trei tipuri principale de carduri bancare. Acestea sunt:

 • Cardurile de credit: sunt populare pentru că au un mare potențial. Nu sunt doar o simplă formă de plată, ci sunt, de asemenea un mijloc de finanțare. Acesta este, un sistem care ne permite să cheltuim bani pe care nu îi avem de fapt. Când se utilizează creditul, plata este amânată, dar acest lucru nu este gratuit, deoarece banca aplică o rată a dobânzii, care variază de obicei între 12% și 29% DAE. Acest tip de card are, de asemenea, mari avantaje, cum ar fi cadouri, promoții, reduceri si asigurare gratuită sau restituiri pentru anumite achiziții.
 • Carduri de debit: sunt mai sigure decât cardurile de credit, deoarece acestea nu permit datorii. Acesta este un mijloc simplu de plată legat de un cont bancar, puteți face plata în magazine cu banii din cont sau retrage numerar de la ATM-uri. Acestea sunt, de obicei gratuit dacă vi se virează banii în cont la aceeași bancă.
 • Carduri preplatite: încă rare, cardurile preplatite sunt produse similare cu o operațiune de debit, doar în loc să fie legate de un cont curent se reîncarcă anterior cu o sumă de bani, care poate fi cheltuită. Acestea sunt special concepute pentru achiziții online, din moment ce nu este legat de nici un cont bancar constituie un mijloc mult mai sigur de plată. Deci, dacă vom pierde cardul fără să știm, am putea pierde doar banii încărcați pe card, prevenind astfel o pierdere catastrofală.

Tipuri de carduri de plată

Cu aceste carduri bancare putem alege tipul de plată, care este cel mai potrivit pentru noi ca profilul nostru astfel încât să puteți profita din plin de acest mijloc de plată, dar în funcție de tipul de card pe care îl avem tipurile de plăți vor varia. Acestea sunt tipurile de plăți care pot fi utilizate în funcție de tipul de card:

 • Carduri de debit: sunt plătite imediat, și se deduce din contul bancar asociat. Dacă nu aveți suficienți bani, nu putem face plata respectivă.
 • Carduri de credit
  • Cu amânăre de plată: este cea mai comuna forma de plata prin cardurile de credit. Putem plăti o sumă lunară pentru ceea ce cheltuim. Această metodă de plată ne permite să putem împărți costurile noastre in rate lunare mici însoțite de interese care vor fi cuprinse între 12% și 29% DAE
  • Plata totală: toate plățile efectuate în cursul lunii vor fi plătite la o anumită dată de scadență. În acest caz, nu se vor percepe comisioane.
 • Card Preplătit: Funcționează similar cu cardurile de debit cu diferența că trebuiesc reâncărcate cu suma pe care o dorim în mod similar ca încărcarea unui telefon mobil. Ele sunt perfecte pentru cumpărături on-line.

În funcție de profilul nostru în calitate de consumatori, putem alege care dintre tipurile de carduri le vom utiliza în funcție de achizițiile pe care le facem. De exemplu, dacă facem multe achiziții on-line, mai bine folosiți o cartelă preplătită. Dacă trebuie să facem o cheltuială mare (o călătorie “înapoi la școală”, …), cea mai bună opțiune vor fi carduri de credit și pentru cumpărăturile de zi cu zi este cel mai bun este cardul de debit.

Unde obținem cardul de credit, de debit sau preplătit

Cele mai frecvente carduri de credit, de debit sau preplatite sunt cele de la o bancă. Toate bancile au mai multe oferte în cele trei moduri de carduri astfel încât să putem alege pe cel care ne convine. Multe oferă carduri gratuite în fiecare an. Dar, de asemenea putem găsi carduri în alte entități cum ar fi în magazine,. Acestea sunt unități care le oferă în mod obișnuit asociate cu o banca, dar poat fi obținute și carduri proprii. Adesea, ele oferă reduceri exclusive pe produsele lor și facilități de finanțare pentru bunurile sau serviciile vândute.

Cât de mult costă un card?

Deși este adevărat că de multe ori carduri sunt gratis, este important să revizuim contractul ca să nu ne speriem mai târziu, mai ales că în multe cazuri băncile oferă carduri de credit gratuite în primul an și după aceea clientul trebuie să plătească o taxă de reînnoire sau să aibă un minim de cheltuieli cu cardul pentru a ăi ieși gratuit. Principalele taxe și comisioane pentru cardurile de credit, de debit și preplatite sunt următoarele:

 • Comision de emitere: cheltuielile privind producția și eliberarea cardului
 • Comision de reînnoire: reînnoirea și întreținerea “plasticului”. De obicei, o cheltuială anuală.
 • Taxa pentru un card suplimentar: pentru o altă persoană, care la alegerea noastra poate folosi, de asemenea cardul nostru.
 • Taxă pentru emiterea de duplicate: în caz de furt sau pierdere, entitatea poate ne percepe o taxă pentru emitere unui duplicat.
 • Comision de retragere numerar de la ATM-uri: retrageri de numerar de la ATM-uri aferente bancii noastre poate fi gratis, dar se poate percepe o taxă dacă retragem bani de la ATM-urile altor entități.
 • Comision de retragere de numerar în străinătate: cele mai multe carduri de credit, ne taxează cu un comision în cazul în care retragem numerar în străinătate.

În plus față de taxele și comisioanele obișnuite cardurile sunt purtătoare de dobândă card de credit, atunci când le folosim folosit cu modul de amânare la plată, care poate varia între 12 și 30%.

Fiecare banca are politici diferite privind aceste costuri, astfel încât este dificil să le găsim pe acelea care nu percep nimic pentru toate dintre aceste concepte. Prin urmare, este esențial să se compare ofertele și citit contractul bine.

Care este mai bun un Card de debit sau de credit?

Uneori nu știm dacă să aleagem un card de debit sau de credit. Pentru a rezolva îndoielile noastre, trebuie să avem în vedere doi factori:

 1. Avem nevoie de credit pentru a finanța achizițiile noastre?
 2. Am analizat bine finanțele personale?

Sistemul de carduri de credit sunt o opțiune bună dacă avem nevoie să finanțăm achizițiile noastre și dacă le utilizăm în mod responsabil. Ne pot veni, de asemenea la îndemână, dacă avem nevoie să plătim în rate. Cu toate acestea, în cazul în care nu controlăm cum se cuvine cheltuielile, nu este recomandabil să solicităm un card de credit. Imposibilitatea de a rambursa împrumutul folosit entității care emite cardul ne va genera o dobândă de întârziere și-ar putea încheia cu includerea într-o listă de debitori sau, și mai rău, confiscarea proprietatăților noastre.

Cardurile de debit, pe de altă parte, sunt o opțiune bună dacă aveți nevoie pentru achizițiile dumneavoastră. Cu ele putem efectua plăți, dar nu putem folosi mai mulți bani decât avem în cont. În acest sens, cardurile de debit sunt mai sigure, dacă nu suntem buni la controlul cheltuielilor, dar, în general, nu sunt la fel de benefice din punct de vedere a reducerilor, promoțiilor sau a cadourilor

Carduri de plată contactless

Tehnologia contactless ne permite să efectuăm plăți fară să trecem cardul cu banda magnetica prin terminal, este un mod de plată adaptat la orice tip de carduri de credit (, debit sau preplătite). Pentru a efectua plăți fără contact, trebuie doar să apropiem cardul nostru cu contactless către datafonul adaptat pentru a citi cipul noastru și în mod automat. În acest fel, cumpărăturile sunt mult mai rapide și nu pierdem timpul încercând să introducem cardul în terminal. De asemenea, în cazul în care cheltuiala este mai mică de 20 de Lei, nu va fi necesar ca noi să indicăm PIN-ul nostru.

Acum, în plus, plățile smartphone devin populare. Există mai multe bănci și companii de telefonie care au dezvoltat portofele electronice, astfel încât cu o aplicație de pe telefonul nostru, putem efectua plăți fără a fi nevoie să avem carduri cu noi. Este o nouă formă de plată, chiar mai confortabilă permițându-ne să controlăm conturile și cheltuielile noastre chiar de pe telefonul nostru.

Plăți prin telefonul mobil: Uită de carduri

În prezent, există aplicații mobile dezvoltate de pe ambele maluri, furnizorii de carduri și companiile de telefonie sunt la moda. Există aplicații pentru smartphone-urile noastre în care putem adăuga unul sau mai multe carduri pentru a face achiziții prin intermediul telefoanelor noastre mobile. Aceasta noua tehnologie ne va permite să uităm de cărțile de credit și de debit și să controlăm achizițiile noastre pentru fiecare card. Modul de utilizare este similar cu cardurile de plată contactless:

 • Deschideți aplicația și introduceți parola dumneavoastră
 • Alegeți cardul doriți și efectuați plata. În aplicațiile-bancare specifice, putem accesa doar cardurile pe care le avem în banca raspectivă
 • Apropiem telefonul nostru adaptat pentru datafon
 • Dacă plata este mai mică de 20 RON nu va avea nevoie de codul PIN. În cazul în care achiziția este mai mare, vom introduce numărul nostru secret în terminalul de plată.

În cazul în care se face o plată, vom fi înștiințați. În caz de furt sau dacă pierdem mobilul putem să le accesăm din nou de la alt dispozitiv cu acces la internet (cu parole relevante) putem anula aplicația și ea devine astfel inutilizabilă. În scopul de a face plăți cu portofelul nostru digital trebuie să aibă tehnologia NFC (Near Field Communication). Similar cu tehnologia Bluetooth, care ne va permite de a efectua plăți prin telefonul nostru, pur și simplu prin apropiere de terminalul de plată.

Ce trebuie să fac dacă am pierdut sau mi s-a furat cardul?

Pierderea portofelului nostru cu Documente, bani și carduri este mai ușor decât credem. Din fericire, băncile oferă soluții, astfel încât nimeni nu poate folosi cardurile noastre. Dacă ne-am pierdut sau cardurile au fost furate, iată ce trebuie să facem:

 1. Suna imediat la numărul de urgență al entității care ne va bloca cât mai curând posibil cardul. Astfel, nimeni nu îl mai poate folosi.
 2. Raportează pierderea sau furtul autorităților.
 3. Verificați operațiunile care au fost efectuate cu cardul, după furtul sau pierderea sa. Dacă cineva l-a folosit în mod fraudulos , vom anula aceste plăți.
 4. Dacă ați pierdut, de asemenea, cardul sau documentația și au furat identitatea noastră, este recomandabil să se solicite un raport de risc pentru credit la Registrul Central al Bancii României pentru a se asigura că nu au solicitat pentru operațiuni de creditare în numele nostru.

Măsurile de siguranță care trebuie luate în legătură cu cardurile

Este ușor, confortabil și în condiții de siguranță, dar nu strică să luăm măsuri pentru a evita problemele sau furtul:

 • Nu păstrați numărul PIN: deși este uneori este greu să ne amintim, este important să ne amintim numărul PIN de la cardurile noastre și nu trebuie scris nicăieri. Dacă nu putem ține minte nu este recomandabil să păstrăm pinul de cardul nostru de credit.
 • Blocați cardul in caz de furt: după cum am văzut, primul lucru pe care trebuie să facem dacă ne ni se fură unul sau mai multe carduri de este de suna la banca noastră imediat pentru a le bloca. Astfel, oricine le poate folosi.
 • Trebuie să fii atent la ATM-uri: în cazul în care cardul de credit sau de debit este înghițit, trebuie să notificăm imediat la birou. În cazul în care este închis, va trebui să apelăm la telefonul indicat pe ATM cu privire la servicii pentru clienți.
 • Utilizarea notificări: se recomandă să activăm notificările. Astfel, de fiecare dată când se face o plată vom primi un SMS sau e-mail că este utilizat și putem controla mai bine achizițiile noastre. În plus, astfel vom ști, de asemenea, dacă cineva a folosit una dintre cardurile noastre, astfel încât să putem preveni furtul.

Carduri revolving: avantaje și pericole

Acestea sunt carduri de credit de tip revolving, care permit plata prin returnarea unei sume fixe sau a unui procent din datorie. Ne permite să ne împrumutăm până la o anumită sumă (6.000 de Lei, de exemplu) și să plătească în fiecare lună o anumită cantitate din datorie, fie un procent din ea (5% în fiecare lună) sau o anumită sumă (60 de Lei). Opțiunile de plată depind de fiecare card.

Unele grupuri de consumatori spun că încurajează cheltuielile și, prin urmare, poate provoca o problemă a datoriei de uz casnic. Riscul său principal este că aceasta este un fel de împrumut reîncărcabil. Dacă am dat deja o parte din bani înapoi și vrem să folosim din nou acest credit banca ni-l va acorda (cu dobânda aferentă desigur). În plus:

 •  Dobânzile unui card de tip revolving sunt de până la 4 ori mai mare decât un credit de nevoi personale.
 • Este foarte ușor, dar foarte greu să împrumute de pe datoria, astfel încât să acorde mai mult interes pe o perioadă mai lungă.
 • Spre deosebire de cardurile de credit normale, plata datoriei revolving nu este permis să se facă complet, cel puțin nu gratuit. În multe cazuri, se plătește o taxă de reziliere anticipată, cum ar fi un credit de nevoi personale. Este, prin urmare,un card conceput pentru o amânare a plății continuă.

Exemplul card revolving

Avem o carte de tip revolving care vă permite să plătiți între 3% și 50% a datoriei și are un DAE de 26.82%. Datoria noastră se ridică la 6.000 de Lei.

 • Dacă vom plăti lunar 3% din datorie (minim): prima luna vom plăti 180 de Lei, din care 120 ar fi dobânda (2% din total). Prin urmare, dacă am încerca să plătim 6.000 de Lei la 3% în fiecare lună, ar fi nevoie de 15 ani pentru a șterge datoria și ar plati mai mult de 10.000 de Lei dobândă. După cum putem vedea, nu este recomandabil.
 • Dacă plătim în fiecare lună 50% din datorie (maxim permis): prima luna vom plăti 3.000 de Lei, din care 120 ar fi Dobânda. Dupa 8 luni am putea soluționa datoria, după ce am plătit aproximativ 250 de Lei sub formă de dobândă.

Astfel, cărțile revolving sunt o sabie cu două tăișuri: sunt cele mai confortabile pentru a finanța, dar, de asemenea, cele mai scumpe, și nu permit lichidarea 100% din datoria fiecărei luni.

Pe scurt, ele sunt un substitut rapid și scump pentru creditele de nevoi personale, dar nu este recomandat pentru achizițiile de zi cu zi.

Lasă un răspuns